Oogstwagens op rupsonderstellen worden populairder

Het weer wordt in Nederland vanwege de klimaatverandering steeds extremer. Dat merken de telers ook. Tijdens de oogst van broccoli en bloemkool bijvoorbeeld wat in het najaar gebeurd zakken trekkers vanwege de natte en zachte ondergrond met de oogstwagens weg en laten diepe sporen achter. Daarnaast komen de machines ook vast te zitten en staat de oogst vervolgens stil. Iets wat je als teler wilt voorkomen. Door de oogstwagen op een rupsonderstel te zetten kun je als het ware blijven drijven. Reinier Danenberg van Mechanisatiebedrijf J van der Sluis BV vertelt:


"Een 'over-rij-rups' zoals wij dat noemen werkt als volgt, met de trekker en oogstwagen rijdt je over het rupsonderstel heen, zodra de oogstwagen midden op de oogstrups staat koppel je de oogstwagen los van de trekker op die manier staat de oogstwagen dus op rupsen i.p.v. wielen. Aan de zijkant van de oogstwagen hangt men een aluminium oogstband van ongeveer 14 meter lang waarmee het geoogste product vanaf het land naar de oogstwagen wordt getransporteerd waar het ingepakt wordt. Aan de andere zijkant van de oogstrups is een Powerpack gemonteerd voor de traploos hydraulische aandrijving. Hiermee kan je met behulp van een afstandsbediening de rijsnelheid bepalen en de oogstrups besturen wanneer je naast de machine loopt. Als de oogstwagen vol is wordt de wagen gewisseld op de kopakker of de dam vooraan de weg, dit heeft als grote voordeel dat de trekker en oogstwagen schoon de weg op gaan, dus geen modder meer op de weg. De zelfrijdende oogstrups is nu ook voorzien van een Stage V motor zodat deze ook voldoet aan de laatste milieueisen".

Annelies Bakker

Laan Andijk BV Andijk

Ik zou niet weten hoe ik mijn bedrijf moet voeren zonder oogstrupsen

"De oogstrups hebben wij tien jaar geleden in gebruik genomen. Het voorkomen van insporing van de banden in het land was en is nog steeds de voornaamste reden voor de ontwikkeling ervan. Bovendien houden we het land veel netter en krijgen geen diepe sporen meer waar vervolgens de hele winter water in blijft staan. We lossen de wagens nu schoon op de weg. Dat zijn grote voordelen. Dit bevordert een duurzame samenwerking met de grondeigenaar", zegt Teun Laan. "Het wisselen van de wagens kost alleen meer tijd. De oogstmedewerkers moeten wat langer wachten voordat ze weer verder kunnen. Echter wanneer je vast staat en je wordt gebeld dat de oogst niet verder kan, dat kost nog meer tijd. De rijsporen in de herfst worden ook vaak weer gebruikt in het vroege voorjaar. Je komt dan vanzelf die diepe sporen weer tegen. Dat zijn nadelen om het oogsten met de trekkers te doen. Als het echt droog is pakken wij de trekker. Wanneer het regent gebruiken wij de oogstmachines op rupsen. Vanwege het steeds extremer wordende weer vind ik de ontwikkelingen van de oogstmachines voor de broccoli een uitdaging voor de toekomst. We hopen wel dat dat komt, want nog steeds moet er broccoli van het land af. Ik zoek naar manieren waarbij je het land zoveel mogelijk in ere houdt. Ik zou niet weten hoe ik mijn bedrijf zou moeten voeren zonder die oogstrupsen. Er zit heel veel land wat van oudsher grasland is geweest en zachter is. Wanneer je daar met trekkers over rijdt, probeerde je het in goede banen te leiden. Maar met de trekkers maak je de wegen wel smerig. Het was moeilijk. Door het gebruik van de oogstrupsen weet je dat het goed gaat en je schone veilige wegen achterlaat. Dat is tegenwoordig erg belangrijk", weet Teun Laan.

Verdonk Broccoli Wervershoof


Het gebruik van oogstrupsen levert meer blije mensen op

"We telen rondom Zwaagdijk (Noord-Holland) broccoli en bloemkool op zavel- en kleigrond. In het najaar van 2021 zijn we begonnen met het gebruik van de oogstrupsen", vertelt René Verdonk. "Als teler huren wij veel land en dat willen wij netjes achterlaten. Wij hebben tussen de broccoli om de 27 meter oogstpaden waar de oogstwagen doorheen gaat. Tijdens droge oogstperiodes gaat dit prima, maar wanneer er 50 of 100 mm regen valt en het blijft regenen dan moet het product toch het land af. Het is dan erg moeilijk om de wagens door de bagger te trekken zonder sporen achter te laten. Deze rijsporen zorgen vaak voor een oogstderving bij een volgend gewas De oplossing hebben wij gezocht in het gebruik van oogstrupsen, waar de Oogstwagen wordt opgereden. Deze rups wordt dan vervolgens met wagen en al door het oogstpad gestuurd. Bedenk wel dat het oogsten op rupsen extra tijd kost, met name omdat je de wagens op de rupsen moet zetten en er weer vanaf moet rijden als deze vol zijn. In principe kost het op dat moment geld, maar je voorkomt dat het land na oogst met diepe sporen achterblijft.

In het najaar hebben wij voor het eerst gewerkt met oogstrupsen en de medewerkers waren zeer positief. De bediening is relatief eenvoudig en je hoeft je niet druk te maken of de wagen komt vast te staan in het pad. De rups kan ook snel rijden, en wordt ook regelmatig tussen de verschillende percelen verplaatst. Het is namelijk mogelijk om vier hectare broccoli per team per dag te oogsten. Gemiddeld genomen ga je drie keer door het perceel heen tijdens de oogst. Na de oogst worden de paden weer losgemaakt. Daar waar de oogstrups met wagen heeft gereden, gaat dat een stuk eenvoudiger. Je laat de oogstpaden niet in een slechte staat achter.

Na de oogst laat je veel organische stof achter. Je oogst de broccoli eruit en het blad en de stelen blijven achter en gaat weer in de grond. We zijn natuurlijk zuinig op het land en willen ook graag onze verhuurders tevreden houden. Het gebruik van rupsen moet meer blije mensen opleveren en minder 'prut' en vervuiling op de weg. Daarnaast valt het ons op dat we tijdens het onderhoud van de trekkers ook minder 'prut' en rotzooi hebben. We maken nu gebruik van een drietal oogstrupsen. Wanneer het slecht weer is moeten we direct schakelen. Voor de teelt van bloemkool en andere gewassen zijn de oogstrupsen ook prima te gebruiken. De bestaande oogstwagens moeten vaak wel aangepast worden om op de rupsen passen", aldus Verdonk.