Gestage krimp


De Fruit Logistica is een moment waarop cijfers gepresenteerd worden. De Messe in Berlijn publiceerde het European Statistics Handbook met de productiecijfers in Europa inclusief het Verenigd Koninkrijk en de productiecijfers van de grootste groente en fruit gewassen per land en per regio. Interessante materie die inzicht verschaft in de verschillen tussen de diverse landen en een handboek dat zich leent voor een aantal structurele conclusies.

Afname

In het handboek staan de productiecijfers in tonnen van de jaren 2021 t/m 2024. Ook de exportcijfers totaal en per land staan vermeld. Een belangrijk inzicht is de gestage afname van de productie in de afgelopen vier jaar. Van de productie van 3.025 duizend ton kool (cabbage) in 2021 is in 2024 2.510 duizend ton over. Een afname van 17%. De hoeveelheid bloemkool (cauliflower) is gedaald van 2.160 duizend ton naar 1.983 duizend ton, een afname van 8%. Een beeld dat over de hele linie te zien is. De productie van alle groente (vegetables) nemen met 7% af in deze vier jaar.

De cijfers tonen dezelfde dalende lijnen voor alle landen uitgezonderd Italië. In Italië is de productie van verse groente in de periode 2021- 2024 gestegen van 6.966 duizend ton naar 7.180 duizend ton: een lichte stijging van ruim 3%.

Kool

Inzoomend op de producten is er wel de nodige inconsequentie in weergave van cijfers. In Frankrijk wordt de productie van bloemkool gespecificeerd genoemd 239 duizend ton in 2021 en 218 duizend ton in 2024. In Duitsland wordt witte en rode kool apart als productievolume opgegeven (435 en 142 resp. 390 en 115 duizend ton). In polen wordt het totaal aan kool opgegeven. Dat is inclusief wit, rood, bloemkool, broccoli enz (587 resp., 571 duizend ton). Dat maakt inzicht in de afzonderlijk gewassen erg lastig. Beoordeling van de cijfers zal dan ook gekoppeld moeten worden aan inzicht in de productiearealen in de betreffende landen.

Sla

Wellicht bekend maar niet heel nadrukkelijk onder de aandacht is de productie van sla in Europa. Ook sla wordt niet altijd even consequent weergegeven. Duitsland Nederland en Oostenrijk tonen cijfers van ijsbergsla. De overige landen laten sla cijfers zien (lettuce). Sla is na het zevende gewas in productievolume in Europa. Groter dan courgettes en kleiner dan kool. In de meeste Europese landen staat sla in de top 10 van meest geproduceerde gewassen. De totale productie van sla is in vier jaar tijd wel afgenomen van 2.444 duizend ton naar 2.108 duizend ton, een afname van bijna 14%. Spanje, Portugal Frankrijk en Duisland als groot producenten van sla/ijsbergsla laten dalingen van dubbele cijfers zien. Italië is het enige land waar de slateelt met 9% toeneemt. Van 502 duizend ton naar 545 duizend ton. Sla staat in Italië inmiddels in de top 3 van meest geproduceerde groente.

Productiecijfers en ook areaalcijfers zijn dankbaar leesvoer. Cijfers bevestigen soms de ervaring uit de praktijk maar geven vaak genoeg ook vernieuwende inzichten. De productiecijfers die nu gepresenteerd zijn, laten een zorgelijk beeld zijn: de productievolumes van verse groente in Europa nemen gestaag af. De ervaring van telers met moeilijke (weers)omstandigheden, starre regelgeving en complexe arbeidssituaties worden door de cijfers bevestigd. Deze bevestiging maakt de zorgen niet minder groot. Europa lijkt in gestaag tempo de eigen productie te verminderen. De basis principes van Europese samenwerking was ooit een zekere voedselvoorziening. De constatering op basis van de actuele productiecijfers laten ernstige twijfel achter over de waarde van het basisprincipe van Europese samenwerking.