BTW tarief witlofpennen naar 21%
Fiscale wijzigingen worden meestal wel door de accountants doorgegeven aan de tuinders maar in het geval van de BTW wijziging vanaf 1 januari 2018 toch de gevolgen voor de witlofteelt. Uiteraard heeft de belastingdienst het niet over witlof maar de interpretatie van de tekst vanuit de belastingdienst raakt wel degelijk de witlofsector.
Hoog tarief
De belastingdienst stelt het volgende: 'Vanaf 1 januari 2025 gaat bij de levering van bepaalde agrarische goederen het btw-tarief omhoog: van 9% naar 21% btw. Het gaat hier onder andere om pootgoed voor de teelt van groenten en fruit en land- en tuinbouwzaden.'
Voor de witlofsector betekent dat concreet dat witlofpennen verhandeld moeten worden met het hoge btw tarief van 21%. De witlofpen is in deze beschrijving 'pootgoed voor de teelt van groenten'.
Gevolgen
BTW is een fiscale regeling die voor ondernemers geen gevolgen heeft voor het rendement maar wel voor de liquiditeit. De BTW moet immers voorgefinancierd worden middels betaling aan de leveranciers. De wijziging heeft wel gevolgen voor de inrichting van het boekhoudpakket. De verantwoordelijkheid voor de juiste BTW classificeren op de facturen ligt in handen van de ondernemer en deze kan zich niet verschuilen achter verlate aanpassing in boekhoudprogramma's.
Het BTW tarief voor witlofpennen gaat van af 2018 naar het hoge tarief. Een maatregel die administratieve consequenties heeft maar voor zowel de ondernemer als de overheid per saldo niets oplevert.